Buxton Brewery en het Lupulus X Hop project

De Engelse microbrouwerij Buxton Brewing uit Derbyshire, heeft met de Lupulus X niet alleen en uitgebreide serie bieren gebrouwen maar is ook nog eens zeer innovatief te werk gegaan. De Lupulus X is een serie dat meerdere malen is gebrouwen, het enige dat ze veranderde was de hop. Elk brouwsel heeft de naam van de gebruikte hopsoort meegekregen.


Lupulus X – Olicana®

Olicana® is een hop uit het hopontwikkelingsprogramma van Charles Faram. Het werd voor het eerst geplant in 2009 en werd commercieel uitgebracht in 2014, nu geteeld op Townend Farm en Stocks Farm in Worcestershire.

De smaak bestaat uit tropisch, grapefruit en mango en kan zowel voor bitterheid als voor aroma’s worden gebruikt en is een van de vijf “nieuwe wereld” hop die momenteel in commerciële productie is in het ontwikkelingsprogramma.

Ipa met Olicana® Hop
5.4% IPA
440ml Blik

Smaakprofiel:
De kleur is fel oranje, met een dik wit romig schuim dat voor het grootste deel blijft hangen in je glas. Mango was dominant aanwezig in zowel de neus als in de smaak. De smaak was intens met sappige tropische tonen, lichte grapefruit die een vleugje zuurgraad toevoegde die nodig was om de zoetheid te doorbreken, en een echt hoog niveau van koolzuur. Voor wat een Lupulus X-bier betreft, het heeft de merkbare broodkwaliteit vooraf, gevolgd door de typische Buxton-bitterheid waardoor het vertrouwd overkomt, maar dan net even anders dan wat we gewend zijn.


Lupulus X – Jester®

Jester® is een andere hop rechtstreeks uit het ontwikkelingsprogramma van Charles Faram. Jester®, een zaailing van Cascade, werd aanvankelijk in 2009 geplant en iets eerder commercieel uitgebracht dan Olicana®, in 2013.

De hop werd oorspronkelijk gekozen vanwege het aromaprofiel en de overeenkomsten met Cascade; grapefruit, tropisch fruit, steenfruit met kruidige smaken en een complexe bitterheid. Net als Olicana® wil Jester® de kloof overbruggen tussen traditionele Britse hoparoma’s (aards, bloemig, grasachtig) met gedurfde fruitige smaken uit de Nieuwe Wereld.

Ipa met Jester® Hop
5.4% IPA
440ml Blik

Smaakprofiel:

Voortdurend lees je over de Jester® zijn kwaliteiten als een echte mededinger in de wereldwijde hopscene. Het is moeilijk om in eerste instantie geen slok te nemen van een bier dat Jester® gebruikt zonder aan Cascade te denken, of Centennial, zoals het al een paar keer is vergeleken, en het is gemakkelijk in te zien waarom de vergelijking wordt getrokken. Gebruikt als single-hop in de Buxton Lupulus X-serie, is het ook gemakkelijk in te zien waarom Jester® steeds populairder wordt.

Een diepere kleur dan het Olicana®-bier, Jester® IPA had een veel aardser, meer traditioneel aroma. De grapefruittonen waren eerder vaag dan pittig en er waren enkele robuuste bloemige smaken die het algehele bier domineerden. Er zijn merkbare tannine’s die zorgen voor een droge afdronk. Tevens proef je droge bladeren en houtachtige tonen die op een theeblad of groene thee kunnen lijken. Minder fruitig om te drinken als de Olicana®, maar een zeer goede IPA die je vaker wilt drinken.


Lupulus X – Opus®

Opus is een relatief nieuwe jongen in de hop wereld. Er geprobeerd wat onderzoek te doen naar dit nieuwe hopsoort, maar meer dan een paar korte artikelen en brouwgeschiedenis was er niet te vinden. Opus (Experiment CF812) staat momenteel bekend om zijn stempel New World, met voornamelijk aroma’s en smaak van citrus

De hop won in 2020 brons tijdens het Farm Well Hopped World Series evenement in de middenklasse. Een categorie die wordt toegekend op basis van een evenwichtig maar helder en schone hopsoort. Zijn zusje Mozart (CF 190) won zilver de de hop Mistyc pakte goud. Het laat wel zien hoe sterk deze hop vooruit gaat

Ipa met Opus® Hop
5.4% IPA
440ml Blik

Smaakprofiel:

OPUS IPA is veruit het meest populaire van de vier bieren, wat een schok was, gezien hoe onder de indruk ik was van de Olicana-editie. Het profiel en de smaak waren gewoon fantastisch met een enorme citrus punch zowel in de neus als in de smaak, en het bier was niet te zuur. Normaal gesproken overweldigende citrus, en met citrus bedoel ik echt citroen en limoen, smaken kunnen behoorlijk scherp zijn en wat onaangename tonen produceren, maar dit was buitengewoon goed uitgebalanceerd.


Lupulus X – Godiva®

Godiva™ is een andere hop uit het Charles Farm Hop Ontwikkeling Programma en een hop die ik voor dit bier nog niet was tegengekomen. Het is eigenlijk een Aroma hop, Godiva™ is vergeleken met Wai-Iti en Blanc, en kan het best worden gebruikt laat in het brouwproces of als dry hopping

Het is een dochter van Jester®, Godiva™ heeft kenmerken van witte druiven, kruiden en mandarijnen. Geselecteerd voor Aroma, heeft Godiva™ ook vaak hints van kruisbes en parfum in de neus.

Ipa met Godiva® Hop
5.4% IPA
440ml Blik

Smaakprofiel:
Godiva™ IPA moet je van houden, het heeft een smaak van kruidige tonen en parfum, zeer overweldigend aanwezig.


Qua kleur ziet het er als een traktatie uit. Helder oranjegeel met een wit schuim dat ongeveer 10 minuten blijft hangen; de schuimkraag is ook gladder en vreemder dan de eerste twee bieren (vreemd gezien ze identiek zijn); een muskusachtig aroma dat zich iets te sterk vertaalde in de smaak van het bier. Je moet het proeven om erover te kunnen oordelen.

Conclusie

Deze bieren zijn uitstekend, en ik zou niets minder verwachten van Buxton Brewery. Wat de hop betreft, vergelijkbaar verhaal, ik drink deze hop graag in plaats van verschillende populaire hop uit de VS of Nieuw-Zeeland die nu op de markt is. We hebben nog een lange weg te gaan voordat deze op grote schaal worden gebruikt, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit op basis van deze reeks bieren.


Geef een antwoord